Ga naar de inhoud

VERTICUTEREN

Waarom?
Mos, onkruid en gemaaid gras kunnen een soort vilt op het gazon veroorzaken. 1 cm laag beschermt het gazon tegen hitte en waterverlies. Een te dikke laag laat echter geen licht en lucht door de wortels dringen. In dit geval is het tijd om te verticuteren om een dikke laag vilt te verwijderen. Idealiter 1-2 keer per jaar. Het is ook belangrijk dat de zuurgraad van de grond 6 of meer is. Dit voorkomt dat het mos weer gaat groeien. U kunt de zuurgraad meten met de PH-grondtest. Als de waarde kleiner is dan 6, kunt u limoen strooien.

Verticuteren - onderhoud - GRAS EN TUIN Quba

Wanneer?
In maart of april. Als je veel mosgroei hebt, kun je de tweede keer in september of oktober snijden.

Hoe gaat u te werk?
U heeft een verticuteerhark (klein gazon) of verticuteermachine nodig. Zorg ervoor dat uw gazon gemaaid en licht vochtig is. Stel de machine af: de messen moeten ongeveer 1 cm de bodem in kunnen (bij een dunne viltlaag is 0,5 cm voldoende). Verticuteer in de lengte en in de breedte. Hark tot slot de resten van het gazon.
Door het verticuteren kunnen er wat kale plekken in het gazon ontstaan. Dat is normaal en eenvoudig op te lossen met graszaad. Gebruik graszaden van dezelfde soort als waaruit het gazon bestaat. Zaai de kale plekken in en sproei tot ruim na ontkieming van de graszaden. Na enkele maanden kunt u gazonmest gebruiken.